Czekoladowa figura najwybitniejszego skoczka w historii Polski - Adama Małysza została wykonana w 2001 roku przez cukierników zrzeszonych w Stowarzyszeniu Cukierników RP w podziękowaniu dla wiślańskiego mistrza. Powstała z bloku białej czekolady o wadze 330 kilogramów. Figura ma wysokość 2,5 metra i waży 180 kilogramów. Rzeźbieniem w czekoladzie zajmowało się ośmiu cukierników, a zajęło im to 264 godziny. Początkowo figura nie była w żaden sposób chroniona i wielu rozentuzjazmowanych kibiców próbowało sprawdzić jak smakuje ich idol. Jeden z nich nawet odgryzł Adamowi ucho! W 2007 roku czekoladowa postać przeszła gruntowną rekonstrukcję, której podjęła się firma Wedel. Małysz otrzymał nowe narty, wyrzeźbiono także dodatkową, czwartą Kryształową Kulę. Obecnie figura znajduje się w specjalnej szklanej gablocie i stanowi jedną z największych atrakcji związanych z Orłem z Wisły.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Nadwiślańska Agencja Turystyczna Sp. z o.o., Towarowa 23, 43-100, Tychy Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .